Çelik Yelek
Çelik Yelek, ateşli silahlar(tabancalar ve tüfekler), ateşsiz silahlar(bıçaklar, kılıçlar, kamalar vb.) karşı koruma sağlayan profesyonel ürünleridir. Özellikli yapıları sayesinde mermi çekirdeğinin, kendisini geçip kullanıcıya ulaşmasına izin vermezler. Evet böyle söyleyince '' kumaşın mermi çekirdeğini tutabilmesi'' kulağa pek mantıklı gelmiyor. Her ne kadar anlamsız olsada bu kumaşlar ani darbeleri, yani mermi ve bıçak gibi metallerin hızını kesmek üzere tasarlandı.
Kurşun geçirmez çelik yelekler, Dupont firmasının ürettiği çok hafif olan, karbon kökenli sağlam liflerden oluşan kevlar malzemeden ve dynema firmasının ürettiği süper güçlü ultra yüksek moleküler ağırlıklı polietilen, minimum ağırlık ile maksimum güç sağlayan elyaflardan üretilir. Kurşun geçirmez yelek olarak anılan günümüzde mermiden korunmak için giyilen bu ürünler işte bu şekilde ortaya çıktı. Şimdi gelin hep birlikte çelik yelek hakkında bilinmeyen ve merak edilen bazı sorulara cevap arayalım.
Çelik Yelek Korur mu ?
Çelik yeleğin dünyanın hiçbir yerinde kişiyi kesinlikle koruyacağı ve bu ürünler kullanılırken vücuda alınan atışların kullanıcıya hiçbir zarar vermeyeceği iddia edilmiyor. Balistik yelek merminin geçişine müsade etmez. Yani Kurşun yelekte kalır ve vücuda girmez. Bu kullanıcı hiçbir zarar görmeyecek anlamında yorumlanamaz. Elbette yelekler kullanıcıları meydana gelebilecek daha büyük hasarlardan korumak için etkilidir.
Hangi kalibre olursa olsun ateşli silah patladığı an ve mermi hedefe ulaştığı an çok yüksek basınç oluşturmaktadır. Bunun elbette çok büyük etkileri olacaktır. Bazı deneylerde çelik yelek giyen gerçek ebatlardaki plastik mankenlerin(yaklaşık 110 kg) isabet aldığı anda, ayaklarının yerden kesildiği gözlemlenmiştir. Sonuç olarak kurşun geçirmez yelek kullanıcısını yara almaktan korur fakat kesinlikle mermi basıncının etkisi ile hafif şekilde kullanıcı etkilenebilmektedir.
Kurşun Geçirmez Yelek İçinde Ne Var ? İçeriği Nedir ?
Mermi ve bıçaktan korunmak için kullandığımız bu ürünlerin içerisinde özellikli kumaşların bir çok kez katlanmış halleri bulunmaktadır. Örneğin bir kevlar yelekte 27 kat kumaş bulunur. Tek katı dahi oldukça sağlam olan kevlar kumaşının 27 kat üst üste geldiğini düşünsenize. İşte bu kumaşlar üst üste konularak, vücut şekline göre kesilir ve dikilerek balistik çelik yelekle elde edilir.
Kurşun Geçirmez Çelik Yelek Fiyatları Neden Yüksektir ?
Yazımızda çelik yelekler üzerinde bir çok konunun detayına girdik fakat dikkat ettiyseniz sadece 2 farklı kumaş ismi sıraladık. Evet dünyada bu özellikleri sağlayan sadece 2 kumaş tipi bulunmaktadır. Elbette araştırmalar sürüyor, Türk ve yabancı mühendisler çalışmalarında çok daha ince ve daha dayanıklı maddeler imal edebildiklerini iddia ediyorlar. Fakat şu ana kadar sonuçlanmış kesin bir çalışma olmadığı için Dynema ve Kevlar isimli kumaşlarla bu ürünleri üretmek zorundayız.
Peki bu sorumuzun başlı başına cevabı mıdır. Hayır asıl cevabımız tabiki bu değil. Bahsettiğimiz kumaşların Avrupa menşeli olması ve hammaddenin yabancı para cinsinden alınıyor olması, ürünlerin pahalı olmasında ki en büyük etkendir. Ayrıca bu kumaşlar ciddi çalışmalar sonucu üretildiği için zaten ilk imalatları da oldukça yüksek fiyatlıdır. Piyasada bu özellikleri karşılayan Çin menşeli ürünler de bulunmakta fakat kesinlikle itibar edilmemesi gerekmektedir.
Çelik Yelek Almak Yasal mıdır ?
Çelik yelek almak konusunda, kanunen belirlenmiş herhangi bir yasak, engel vs.. yoktur. Herkes çelik yelekleri alabilir ve kullanabilir. Bu soru karşımıza oldukça fazla çıkmakta fakat T.C. kanunları herkese açıktır ve kanunda kesinlikle '' alınması, satılması, giyilmesi, kullanılması, yasaktır vb...'' şeklinde bir ibare bulunmamaktadır.
Çelik Yelek Giymenin Cezası Nedir ?
Bir önceki madde de anlattığımız üzere çelik yelek giymek suç değildir. Bu şekilde bazı sorular ile polissepeti olarak karşılaşmaktayız. Ve bizler size en doğru ve tarafsız bilgiyi sunmak isteriz. Bu anlamda suç olmayan bir şeyin kesinlikle cezası olamaz.
Çelik Yelek Türleri
Çelik yeleklerin, koruma seviyeleri uluslararası platformlarda NIJ standartlarına göre belirlenir, NIJ ABD adalet Bakanlığı'nın araştırma, geliştirme ve değerlendirme kuruluşudur. Bu belirlemelere göre Çelik yelekler şu şekilde ayrılırlar ;
Gizli Çelik Yelekler(İç Giyim Çelik Yelekler)
Kullanıcının üzerinde bir çelik yelek taşıdığını belli etmeden, gizli taşımak istediği model budur. Kalınlıkları kullanan kişinin günlük işlerini yapacak şekilde hareket kabiliyetini kısıtlamayacak şekilde ayarlanmıştır. İşte bu tip ürünlere gizli çelik yelek denmektedir. Genellikle kısa namlu silahlardan korumak adına tasarlanmış hafif yelek grubundadır.
Dış Giyim Çelik Yelekler
Genellikle askeri amaçla kullanılan ürünlerdir. Polis, asker, özel güvenlik personeli gibi kullanıcıların genellikle kullanımına uygun bu ürünler dış giyim unsuru olarak dışarıdan görünür şekilde giyilirler. Bu sebeple dış çelik yelek ismini almışlardır. Genellikle birazdan bahsedeceğimiz gibi bu tip ürünler, plakalı çelik yelek yani uzun namlulu silahlara karşı da koruyan model olarak bilinirler.
Çelik Yelek Koruma Seviyeleri Nelerdir? Hangisi, Hangi Alanda İşe Yarar?
Ağır Çelik Yelekler
Tabancaların yanı sıra uzun namlulu tüfekler için de koruma sağlar, ağır çelik yeleklerin yapımında dupont ve kevlar malzemenin yanı sıra çelik plakada kullanılır. Genellikle seramik plakalı çelik yelek olarak anılır. Ağır askeri malzeme grubundan sayılan bu ürünün yukarıda da bahsettiğimiz gibi genllikle kullanıcıları, asker, polis, ve silahlı özel güvenlik görevlileridir.
Hafif Çelik Yelekler
Hafif çelik yelekler ise seviye 2A, seviye 2 ve seviye 3A olan yelekler olup kesici ve delici aletlerin yanı sıra tabancalar için koruma sağlar. Aynı zamanda kullanım amaçlarına göre hafif çelik yelekler gizli çelik yelek (iç giyim) olarak veya dış giyim olarak kendi arasında tasarlanır. Polis sepeti olarak gerçek güvenlik testlerinden geçen, hakiki kevlar ve dynema elyaflardan imal edilen sertifikalı ürünleri sizlere sunmaya gayret ediyoruz. İsterseniz bir tablo ile hangi çeşit yeleklerin, hangi tip mermilere koruma sağlayabildiğini, tablo ile de görelim.